Gdyby się zastanowić, co łączy ludzi prócz domowej kwarantanny, to na bank byłaby to nieposkromiona, dzika i szalona miłość do jedzenia. Któż nie lubi jeść? Dobry posiłek to rozkosz dla zmysłów nie mniejsza od innych przyziemnych uciech; ale też nie lada powód do dumy, gdy się własnoręcznie ów przysmak upichci. Przynajmniej dla mnie, bo w kuchni mam dwie lewe ręce i bez YouTube potrafię co najwyżej popłakać się, krojąc cebulę lub zrobić zupkę chińską.
Gotowanie pod okiem mistrzów nigdy nie było prostsze! Klikamy tu i tam i proszę, od razu Jamie Oliver czy inny Gordon Ramsay krok po kroku wyłuszczą nam sekrety najznakomitszych przepisów. Sam próbowałem i nawet jakoś to wyszło! Podzielę się z Wami ciekawym przepisem, a przy okazji poznamy kilka nowych słów w języku angielskim. Brzmi wybornie, nieprawdaż?
Zacznijmy od podstaw. Gotowanie – nawet po angielsku – zaczyna się od przepisu i składników:
Recipe - przepis
Ingredients – składniki
Przyjrzyjmy się teraz kilku wyrażeniom i słówkom użytym w
powyższym filmiku.
tangy – cierpki, pikantny, np. tangy sauce
sweet and sour – słodko-kwaśny
seasoning – przyprawa
cashews – orzechy nerkowca
flour -mąka (w filmiku pojawiają się też wyrażenia: corn flour oraz Amerykańskie cornstarch, czyli mąka kukurydziana)
dash of - szczypta czegoś
vinegar - ocet
savory (w naszym filmiku jako przymiotnik) – pikantny, słony
I wreszcie kilka przydatnych czasowników:
to chop – siekać
to fry – smażyć
to stir – mieszać
to thicken up – zagęścić się
Teraz możecie śmiało gotować i pałaszować – życzę smacznego!
Comments