W wydanej w 2008 roku książce o wiele mówiącym tytule „In Defense of Food: An Eater's Manifesto” autor Michael Pollan zwięźle i treściwie – bo raptem w 3 zdaniach, zawierających łącznie 7 słów - przedstawia całą filozofię zdrowego żywienia:
Eat food. Not too much. Mostly plants.
(W wolnym tłumaczeniu: Jedz. Nie za dużo. Głównie rośliny.)
Czytając dalej, dowiadujemy się, iż przez rośliny Pollan rozumie głównie warzywa, które choć często znienawidzone przez dzieci, rzekomo powinny stanowić podstawę naszej diety. Cóż, roztrząsanie kwestii dietetycznych możemy odstawić na później, lecz zagadnienia stricte warzywne – a dokładniej: warzywne w kontekście lingwistycznym – zasługują na uwagę, chociażby dlatego, że w poprzednim wpisie zapoznaliśmy się z nazwami owoców w języku angielskim, o warzywach nie wspominając choćby słowem! Ale przecież skoro są one tak hiper super mega ultra wartościowe, by nie rzec: kluczowe dla przetrwania w sensie fundamentalnym; skoro tak się je chwali i na piedestał wznosi, to warto wiedzieć, jak owe warzywa nazywać, gdy znajdziemy się w krajach anglojęzycznych. Wiedza ta powinna być pożądana zarówno przez entuzjastów zieleniny, jak i jej przeciwników – albowiem trzeba jasno dać do zrozumienia kelnerowi, czego się na pizzy i w burgerze nie chce…
Fani pomidorów zapewne ucieszą się na wieść, iż tym razem uwzględnimy je w liście. Przypominam, iż w sensie czysto biologicznym pomidor jest owocem, a konkretnie odmianą jagody (tak samo zresztą, jak ogórek). W roku 1893 Sąd Najwyższy w Stanach Zjednoczonych ustanowił, iż oficjalnie pomidor będzie klasyfikowany jako warzywo. Swoją drogą - w roku 2011 Kongres USA doszedł do bardzo amerykańskiego wniosku, że pizza to też warzywo. I tutaj przykra niespodzianka dla fanów pizzy, jako że jej na liście zabraknie.
Warzywa w języku angielskim
artichoke – karczoch
arugula – rukola
asparagus – szparagi
aubergine (BrE) – bakłażan
bamboo shoot – pęd bambusa
bean – fasola
beet – burak
bell pepper – papryka
bittercress – rzeżucha
broad bean – bób
broccoli – brokuły
Brussels sprout – brukselka
cabbage – kapusta
carrot – marchewka
cauliflower – kalafior
celery – seler
chicory – cykoria
chili – papryczka chili
chives – szypiorek
corn – kukurydza
courgette (BrE) – cukinia
cucumber – ogórek
dill – koperek
eggplant (AmE) – bakłażan
fennel – fenkuł
gherkin – korniszon
horseradish – chrzan
kale – jarmuż
kohlrabi – kalarepa
leek – por
lentils – soczewica
lettuce – sałata
olives – oliwki
onion – cebula
parsley – pietruszka
parsnip – pasternak
peas – groszek
potatoes – ziemniaki
pumpkin – dynia
radish – rzodkiewka
red cabbage – kapusta czerwona
rhubarb – rabarbar
soy – soja
spinach – szpinak
swede – brukiew
sweet potato – batat
spring onion – dymka
tomato – pomidor
turnip – rzepa
zucchini (AmE) – cukinia
Comentarios